Elasticita oční čočky - presbyopie

V roce 1968 bylo ve Švédsku v Cacanu vyrobeno první velkoplošné stomatologické svítidlo, které vzniklo jako řešení konkrétního problému v stomatologických ordinacích – snížené zrakové schopnosti stomatologů během pracovní doby. Jedním z hlavních faktorů, které k tomuto problému přispěly, bylo nedostatečné osvětlení zubní ordinace. Světlo do ordinace hraje klíčovou roli při umožňování precizní práce stomatologů a zajištění kvalitní péče o pacienty. Stomatologické osvětlení se stalo nedílnou součástí moderních zubních ordinací, které je navrženo tak, aby poskytovalo dostatečné a správně vyvážené světlo při stomatologických procedurách. Správné stomatologické osvětlení umožňuje lékařům lépe vidět v dutině ústní, zajišťuje kontrast a minimalizuje stínění, což vede k přesnějšímu a efektivnějšímu ošetření pacientů.

 

Elasticita oční čočky

 Je zajímavé, že elastická oční čočka začíná tuhnout u většiny lidí již po čtyřicítce. Před touto fází nemají většinou stomatologové žádné objektivní problémy se zrakovým výkonem. Nicméně, stále rostoucí nároky na jejich zrak z důvodu nepřirozeného světelného prostředí ve stomatologických ordinacích mohou být pro zrak nadměrnou zátěží.

Právě tato nová generace stomatologických svítidel přinesla řešení pro snížení zátěže zraku stomatologů. Díky vysoké kvalitě osvětlení, které je nastavitelné a přizpůsobitelné, umožňují tato svítidla stomatologům pracovat s větší přesností a pohodlím. To je zvláště důležité pro seniorní stomatology, jejichž oční čočka ztrácí svou přirozenou elasticitu s věkem.

Presbyopie – ztráta elasticity

Oční čočka je průhledná struktura umístěná za duhovkou oka. Její hlavní funkcí je umožnit zaostření zrakového světla na sítnici, což nám umožňuje vidět objekty v různé vzdálenosti.

S věkem dochází k přirozenému snížení elasticity oční čočky. Elastická čočka se stává tužší a ztrácí schopnost se dostatečně zakroutit a měnit svou zakřivenost. Tento jev se nazývá presbyopie nebo stařecká dalekozrakost.

 

Presbyopie   

Korekce presbyopie

Presbyopie je běžnou součástí procesu stárnutí očí a obvykle se začíná projevovat kolem čtyřicátého věku. Lidé s presbyopií začínají mít potíže se zaostřováním na blízké objekty, jako je čtení textu nebo práce na blízko umístěných předmětech.

Symptomy presbyopie zahrnují rozmazané vidění, potřebu držet text dále od očí, obtíže při čtení za slabého osvětlení a únavu očí při práci na

blízko. Lidé s touto poruchou často potřebují číst s dioptrickými brýlemi nebo kontaktními čočkami, které kompenzují nedostatek akomodační schopnosti oční čočky.

Je důležité, aby lidé byli informováni o presbyopii a věděli, že je to běžná součást procesu stárnutí očí. Měli by se pravidelně vyšetřovat u očního specialisty a mít na paměti, že korekce dioptrií může být nezbytná pro udržení ostrého vidění na všechny vzdálenosti.

Základem je také dodržovat zdravé návyky v péči o své oči, jako je pravidelný odpočinek očí, správné osvětlení při práci na blízko a udržování dobrého celkového zdraví, které může přispět k zachování zdravého zraku. Stomatologické osvětlení je jednou z klíčových součástí péče o zrak stomatologů ve stomatologických ordinacích, která jim umožňuje provádět svou práci s lepší viditelností a komfortem.

Zpět do obchodu