Únava zraku a co s ní

Únava zraku ve stomatologii je závažným problémem, se kterým se potýkáte ve své každodenní praxi.

V dnešní době jsme vystaveni umělému světlu po většinu dne, což negativně ovlivňuje přirozené prostředí našich očí. Správné osvětlení stomatologické ordinace hraje klíčovou roli při prevenci a řešení tohoto problému. Používání operační lampy a další intenzivních světelných zdrojů na mikroskopu, nebo lupových brýlích vytváří vysoké rozdíly mezi světelnými intenzitami operačního pole a jeho okolí, což je pro oči velmi náročné.

 

 Foto www.freepik.com/

Oční čočka je nucena neustále přizpůsobovat své zaostření mezi extrémy ve velmi krátkých intervalech, a to až tisíckrát denně. Čím větší jsou rozdíly různých světelných intenzit, tím rychleji dochází k únavě očního svalstva, zejména svalů, které ovlivňují čočku. Kromě toho dochází i k únavě světločivých čípků, které se aktivují, deaktivují a mění svou citlivost. Výsledkem je snížená schopnost vnímat detaily, snížená barevná citlivost a pomalejší přizpůsobení zraku. Tyto problémy se projevují již po několika hodinách pracovní doby a zvyšují riziko chyb.

Foto www.freepik.com/

Snížené zrakové schopnosti způsobené únavou

Existuje však řešení tohoto osvětlovacího problému. V Cacanu byla v roce 1968 vyvinuta velkoplošná svítidla s cílem snížit vysoké rozdíly mezi světelnými hladinami na přijatelný poměr přibližně 1:4. Tímto způsobem se oči nemusí tak často přizpůsobovat extrémním hodnotám. Stejný poměr by měl být zachován i mezi osvětlením okolí stomatologického křesla a periferií ordinace. Přijatelné hodnoty intenzity světla se pohybují kolem 15 000 - 20 000 lux pro operační lampu, 3 - 5 000 lux pro okolí křesla a 1 000 lux pro pracovní plochu.

V minulosti bylo často dostatečné pořídit si kvalitní operační lampu a považovat to za vyřešení osvětlovacího problému. Avšak často se přehlížela důležitost osvětlení periferie ordinace, včetně sladění barevné teploty doplňkových svítidel. Dostupné bylo jen zářivková tělesa s vysokou produkcí tepla, nevhodným spektrem a zdraví škodlivým kmitočtem blikání. Výjimkou nebylo ani monotónní vrčení a další rušivé zvuky. Toto řešení mělo a někde stále ještě má negativní dopad na zrakové zatížení stomatologa. Dnešní technologie umožňují dosáhnout rovnoměrného osvětlení celé ordinace pomocí svítidel s klidným světlem s charakterem denního světla. Intenzita světla však již není jediným způsobem, jak vylepšit světelné prostředí. S postupem času se technologie vyvíjí a je možné dále snižovat oční zátěž.

Únava zraku ve stomatologii je problém, který nelze podceňovat. Správné osvětlení stomatologické ordinace a pracovního prostoru je klíčové pro minimalizaci tohoto rizika. Na našem blogu se budeme podrobně zabývat tímto tématem a poskytovat vám informace, tipy a rady, jak optimalizovat osvětlení vaší stomatologické praxe. Připojte se k nám a objevujte nejnovější trendy a řešení v oblasti osvětlení stomatologických pracovišť.

Zpět do obchodu