Typy světelných zdrojů v zubní ordinaci

Potřeba operační lampy, lupových brýlí a dalších světelných zdrojů

Práce stomatologa je velmi náročná zrakově, vyžaduje maximální zaostření na malou oblast a manipulaci s jemnými ploškami, hranami a odstíny barev v prostředí ústní dutiny s omezeným světlem. K dosažení optimálních pracovních podmínek je potřeba osvětlit pracovní prostor pomocí plnospektrálního osvětlení zubní ordinace, světla do ordinace, OP lampy, lupových brýlí nebo osvětlení mikroskopu. Intenzita světla se pohybuje kolem 18 000 lux, kde dochází k maximálnímu zlepšení vizuální ostrosti, a vyšší intenzity nad 20 000 lux se doporučují používat pouze krátkodobě pro prosvětlování skloviny, protože mohou vytvářet vysoké rozdíly v úrovních osvětlení.

Při osvětlování ústní dutiny při práci stomatologa se používají různé světelné zdroje s různými vlastnostmi a požadavky. Jejich vzájemná kombinace je možná, ale podmínkou je použití světla se shodnými vlastnostmi. Zde jsou některé z nejběžnějších světelných zdrojů ve stomatologii:

  1. Stomatologická operační lampa: Operační lampa je centrálním světelným zdrojem při stomatologických procedurách. Musí poskytovat dostatečnou světelnou intenzitu a správné spektrum pro osvětlení pracovního prostoru. Klíčovými vlastnostmi operační lampy jsou možnost nastavení intenzity světla, schopnost eliminovat stíny a přizpůsobitelnost polohy.
  2. Stomatologické lupové brýle: Lupové brýle jsou vybaveny vestavěným světelným zdrojem a zvětšovacími čočkami, které umožňují lékaři vidět detaily s větší přesností. Světelný zdroj je obvykle umístěn na rámu brýlí a poskytuje přímé osvětlení do ústní dutiny. Moderní lupové brýle často využívají LED (Light Emitting Diode) energeticky úsporné, mají dlouhou životnost a poskytují jasný a vysoce kvalitní světelný výstup.
  3. Stomatologický mikroskop: Mikroskop je dalším nástrojem, který může být použit k osvětlení a zvětšení pracovního prostoru. Mikroskopy poskytují zvětšení a vysoké množství světla, které je přesně zaměřeno na pracovní oblast. Mnoho moderních stomatologických mikroskopů je vybaveno osvětlením s nastavitelnou intenzitou a speciálními optickými filtry pro lepší viditelnost.

Všechny tyto světelné zdroje mají určité požadavky a vlastnosti. Patří sem:

  • Vysoký index podání barev (CRI) pro schopnost reprodukovat barvy a kontrast ve vizuálním poli. To je důležité pro správnou identifikaci tkání, struktur a odstínů v ústní dutině.Dostatečná světelná intenzita pro optimální osvětlení pracovního prostoru.
  • Správné spektrum světla, které zajišťuje přirozené vnímání barev a kontrastu.
  • Možnost regulace intenzity světla a teploty barev pro přizpůsobení různým procedurám a potřebám pacienta.
  • Minimální tvorba stínů a zajištění rovnoměrného osvětlení celé ústní dutiny.
  • Flexibilita v polohování a nastavení světelného zdroje pro optimální pokrytí pracovního prostoru.
  • Nízká produkce tepla pro zachování příjemné pracovní teploty a pohodlí stomatologa i pomocného personálu. To přispívá k jejich efektivitě a komfortu během práce.

Osvětlení ústní dutiny operační lampou je klíčové pro přesnou a kvalitní stomatologickou práci. Světelná intenzita hraje důležitou roli při osvětlování ústní dutiny, a optimální rozsah se pohybuje mezi 15 000 až 30 000 lux. Vysoká světelná intenzita je nezbytná pro dostatečné osvětlení pracovního prostoru a umožňuje stomatologovi vidět detaily a odstíny barev. Nicméně, při vytvoření příliš vysokých rozdílů intenzit v dutině ústní a jejím okolí, zvyšuje se riziko únavy zraku a potížím se zrakovou adaptací při pohybu mezi dobře osvětlenými a méně osvětlenými oblastmi. 

 

 

Zpět do obchodu