Požadavky na správné osvětlení stomatologické praxe

Práce stomatologa je díky vstupu mnoha zdrojů světla s poměrně značnou intenzitou naprosto výjimečná a vyžaduje pečlivé a odpovědné řešení. Osvětlení hraje klíčovou roli při poskytování kvalitní stomatologické péče, ale má přirozeně vliv i na psychickou pohodu osob, které v ordinaci pracují v umělém osvětlení mnoho hodin denně. Chceme vám zde shrnout světelné situace a požadavky na osvětlení, které byste měli mít na mysli při plánování vaší praxe.

 

Foto www.freepik.com/

Zde je několik klíčových požadavků, které by mělo ideální světlo v zubní ordinaci zohledňovat

 

Intenzita osvětlení: V zubní ordinaci je důležité mít dostatečně silné osvětlení, které umožňuje lékaři a personálu vidět detaily v ústech pacientů. Doporučuje se osvětlení s intenzitou mezi 15-20 000 luxy. Tuto vysokou intenzitu je potřeba kompenzovat v okolí 3 – 4 000 luxy, aby přechody mezi intenzitami nebyly vysoké, neboť neustálá akomodace zraku způsobuje jeho rychlé vyčerpání a následnou únavu očí. To zabezpečují velkoplošná svítidla, která pokrývají okolí stomatologické soupravy včetně pracovního prostoru pomocného personálu. Tato svítidla by se měla vyznačovat následujícími parametry.

Reprodukce barev: Ideální světlo by mělo poskytovat přesnou a přirozenou barevnou reprodukci. Je důležité, aby odstíny a detaily byly viditelné s vysokou přesností. Dobré osvětlení by mělo mít barevný podíl (CRI - Color Rendering Index) přinejmenším 90, což znamená, že věrně reprodukuje barevné podání objektů.

 

 

Difúze světla: Ve zubní ordinaci je žádoucí minimalizovat stíny, zejména v oblasti ústní dutiny. Dobré osvětlení by mělo být rovnoměrně rozložené, aby minimalizovalo tvorbu stínů, které by mohly omezovat viditelnost a přesnost práce. Zlepšuje se tak vizuální obraz bez nutnosti pohybovat se v terénu rozdílných intenzit světla a stínu. V profesionálních osvětlovacích systémech přebírají funkci souvislé mléčné oblačnosti sofistikované difuzory, které přímý světelný tok doslova rozstřikují" do všech stran. U svítidel Triton, Tetron, Cloud je to speciální světlopropustný materiál vytvarovaný na spodní straně do miniaturních kuželů, kterých je na každém svítidle tisíce. Představte si kuželovitý paprsek světla, který vychází z každého takového bodu a šíří se jako kužel do prostoru.

Denní světlo: Pracovní svítidla s vyšší intenzitou a vyšším podílem modrého a azurového spektra (5 - 6 500K, studená bílá) podporují organismus k tvorbě serotoninu či kortizolu. Serotonin je známý jako "hormon štěstí" a hraje důležitou roli v regulaci nálady.  Přítomnost kortizolu pak pomáhá organismu lépe odbourávat stres. Kortizol pomáhá regulovat emoce a podílí se na kontrole stresových reakcí. Vyšší hladina kortizolu může snížit úzkost, napětí a podporovat emocionální stabilitu. To přirozeně vede ke zlepšení celkového duševního a fyzického zdraví. Vhodné světlo tak nabízí uživateli komfortní osvětlení s přidanou hodnotou.

Rovnoměrnost osvětlení: Plynule se snižující intenzita osvětlení směrem k periferii ordinace přispívá k vytvoření příjemné atmosféry. Dále se tak snižují v přirozeném poměru rozdíly mezi vysoce nasvíceným prostorem v dutině ústní a jejím okolím. Při správném rozložení světla se ordinace jeví jako dobře osvětlené a profesionální prostředí, což může zvýšit pohodlí a důvěru pacientů.  

Možnost regulace a přizpůsobení: Možnost regulace intenzity a případně i barevné teploty světla by měla mít především operační lampa. Vzhledem k tomu, že se osvětlení musí často upravovat a přizpůsobovat během jednotlivých zákroků, by neustálé ruční nastavování ostatních svítidel nebylo komfortní pro zubního lékaře ani jeho personál. Místo toho jsou svítidla mimo OP lampu obvykle navržena tak, aby poskytovala rovnoměrné a dostatečně intenzivní osvětlení bez nutnosti nastavování.

Estetika: Estetika a design mají významný vliv na lidské vnímání a mohou hrát klíčovou roli při utváření celkového dojmu a atmosféry prostoru. V případě stomatologické praxe je designové řešení zvláště důležité, protože ovlivňuje způsob, jakým pacienti vnímají a prožívají návštěvu svého lékaře. Správné designové řešení může vytvořit pocit pohodlí, bezpečí a důvěry, což je zásadní pro pacientovo vnímání kvality péče.

Zpět do obchodu